Προετοιμαστείτε για το καλοκαιρινό σας ταξίδι

Προετοιμαστείτε για το καλοκαιρινό σας ταξίδι

Η ασφάλειά σας είναι προτεραιότητά μας. Παρακάτω θα βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τα αεροπορικά ταξίδια στην Ελλάδα, καθώς και τα προστατευτικά μέτρα που λαμβάνουμε για να έχετε μία ασφαλή και ξέγνοιαστη ταξιδιωτική εμπειρία.

Εντατικοποίηση Υπηρεσιών Καθαριότητας και Απολύμανσης
Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στους χώρους υγιεινής,  στα δοχεία εναπόθεσης αντικειμένων στον έλεγχο ασφαλείας και άλλες συχνά χρησιμοποιούμενες επιφάνειες και συσκευές

Σημεία Απολύμανσης Χεριών
Απολυμαντικό υγρό χεριών είναι διαθέσιμο εντός του αεροσταθμού

Τοποθέτηση Προστατευτικών Διαχωριστικών
Προστατευτικά διαχωριστικά έχουν τοποθετηθεί σε σημεία εξυπηρέτησης κοινού

Ενίσχυση Ανέπαφων Διαδικασιών
Συνιστάται η ανέπαφη εξυπηρέτηση και συναλλαγή όταν αυτή είναι διαθέσιμη

Επιβίβαση/Αποβίβαση μέσω Οδεύσεων Πεζών
Εφαρμογή διαδικασιών για πεζή μετάβαση επιβατών από/προς το αεροσκάφος όπου αυτό είναι εφικτό

Ευαισθητοποίηση Επιβατών σε Μέτρα Προστασίας
Συνεχής ενημέρωση μέσω οθονών, αναγγελιών και σημάνσεων

Μέσα Ατομικής Προστασίας σε Προσωπικό Αεροδρομίου
Οι εργαζόμενοι της Fraport Greece είναι εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας

Διαρκής και Αναλυτική Εκπαίδευση
To προσωπικό του αεροδρομίου ακολουθεί τα μέτρα των αρμόδιων αρχών και εφαρμόζει τις καλές πρακτικές του κλάδου

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός του αεροδρομίου. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ θα επιβληθεί.

Τα κάτωθι μέτρα και περιορισμοί εισόδου έχουν τεθεί σε ισχύ:

Από 1η Ιουλίου 2020 διεθνείς πτήσεις επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας. Στους επιβάτες θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός διαγνωστικός έλεγχος κατά την άφιξή τους. Όλοι οι αφικνούμενοι επιβάτες από διεθνείς πτήσεις είναι υποχρεωμένοι να έχουν συμπληρώσουν το έντυπο Passenger Locator Form (PLF). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και το έντυπο κάντε κλικ εδώ.

Για όλους τους πολίτες εκτός ΕΕ ισχύει η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα έως και τις 31 Ιουλίου 2020. Από την απαγόρευση εξαιρούνται οι ακόλουθοι:

  • Πολίτες των χωρών Αλγερία, Αυστραλία, Καναδά, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.
  • Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών.
  • Πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν και οι οικογένειες τους.
  • Επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις και απαραίτητους λόγους, οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν θέματα υγείας, επαγγελματικούς σκοπούς, επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, άτομα που έχουν ανάγκη από διεθνή προστασία.
  • Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ερευνητές και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, υπό την προϋπόθεση της άμεσης ένταξής τους στη διαχείριση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
  • Υπήκοοι τρίτων κρατών οι οποίοι είναι επί μακρόν διαμένοντες ή κατέχουν άδεια παραμονής σε κράτη μέλη της ΕΕ ή της Συμφωνίας Σένγκεν.
  • Μέλη κυβερνητικών αποστολών, διπλωματικών ή προξενικών αρχών και αποστολών, μέλη διεθνών οργανισμών, στρατιωτικούς και στελέχη των σωμάτων ασφαλείας καθώς και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, σπουδαστές και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό απαραίτητο για τη λειτουργία της Κυβέρνησης.
  • Επιβάτες σε διαμετακόμιση (transit).
  • Πληρώματα αεροσκαφών.
  • Σε όσους πολίτες εκτός ΕΕ ή εκτός Σένγκεν ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους ή επαγγελματικούς σκοπούς και έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο.

Απαγόρευση πτήσεων από/προς την Τουρκία βρίσκεται σε ισχύ έως και 31 Ιουλίου 2020.

Καθώς η πανδημία εξελίσσεται, οι οδηγίες σε ισχύ δύναται να τροποποιηθούν. Συνιστάται η επικοινωνία με την αντίστοιχη αεροπορική εταιρία ή ταξιδιωτικό πρακτορείο για τις τελευταίες διαθέσιμες ενημερώσεις.

Οι αποστάσεις ασφαλείας θα πρέπει να τηρούνται στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Σχετική ενημέρωση είναι διαθέσιμη μέσω σημάνσεων δαπέδου και άλλων οπτικοακουστικών οδηγιών. Επίσης, έχουν τοποθετηθεί κολωνάκια οριοθέτησης σε διάφορα σημεία του αεροδρομίου, ενισχύοντας την κοινωνική απόσταση στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Η ατομική ευθύνη κρίνεται επίσης απαραίτητη.

Σε περίπτωση που νιώσετε συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 (πυρετό ή/και βήχα ή/και δυσκολία στην αναπνοή), θα πρέπει να μη μεταβείτε στο αεροδρόμιο και να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό σας. Σε περίπτωση που εμφανίσετε τα συμπτώματα αυτά κατά την παραμονή σας στο αεροδρόμιο, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο προσωπικό του αεροδρομίου, προκειμένου να λάβετε περαιτέρω πληροφορίες.

Τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από και προς το αεροδρόμιο μπορεί να έχουν επηρεαστεί. Για επιβεβαίωση δρομολογίων και περαιτέρω πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον αντίστοιχο φορέα, κάνοντας κλικ εδώ.

Η χρήση μάσκας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική.

Εάν δεν είστε επιβάτης, θα πρέπει να αποφύγετε την είσοδο στον αεροσταθμό.

Υπάρχουν διαθέσιμα καταστήματα και καφέ/εστιατόρια στο αεροδρόμιο. Οι ώρες λειτουργίας τους ενδέχεται να έχουν τροποποιηθεί.

Περαιτέρω πληροφορίες για τους Έλληνες πολίτες/υπηκόους που είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο εξωτερικό μπορείτε να βρείτε εδώ.

COVID-19 οδηγίες για ταξιδιώτες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μπορείτε να βρείτε εδώ.

Για πληροφορίες σχετικά με την πτήση σας και για τις εν πτήσει διαδικασίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με την αντίστοιχη αεροπορική εταιρία. Στοιχεία επικοινωνίας είναι διαθέσιμα εδώ.

Για όλα τα υπόλοιπα ερωτήματα, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας, κάνοντας κλικ εδώ.